woensdag 10 maart 2010

Rekentrucjes bij leningen oversluiten

Als je jouw lening gaat oversluiten moet je opletten voor het reken trucje. Je kunt met een reken voorbeeld de lening overlsuiten heel interessant maken. Ze doen dat omdat je ze graag als bank willen binnenhalen. Ze maken dan gebruik van een tijdelijk lok tarief.

Je betaald dan een meestal een heel laag startertarief. Soms scheelt dat wel de helft van de lasten.
Het addertje onder het gras is dat het na een jaar over gaat naar een variabel tarief. Het kan natuurlijk ook langer of kortere periode zijn.

Op het moment dat die variabele renten ingaat kan de bank zelf uitmaken wat voor een tarief in rekening brengen. Dit wordt natuurlijk wel begrensd door bepaalde regels zoals EURIBOR. Over het algemeen zullen je lasten omhoog schieten en betaal je meer dan je vorige lening.

Wat dus heel belangrijk is als je een lening wilt over sluiten om te vragen hoen het met de maandelijkse lasten is over een jaar. Is het rente tarief over drie jaar nog altijd het zelfde. Of krijg je dan wat anders te horen.

Het is mogelijk dat ze dan met allerlei bewijzen en statistieken gaan aankomen dat de variabele renten waarschijnlijk altijd laag zal blijven. Ze zullen je proberen over te halen dat je geen zorgen hoeft te maken. Ze zullen zelfs vertellen dat je er een lening met spoed van moet maken, omdat bepaalde fondsen bijna leeg zijn... maar laat je niks wijs maken.

En weet je wat meestal het vervelende is als je in de penarie komt dat de adviseur er niet meer werkzaam is die je dit advies heeft gegeven.

Het gebeurd nog steeds dagelijks, en het is niet iets wat zelf wilt ervaren. Ik ken genoeg voorbeelden waar mensen dit hebben mee gemaakt. Vaak krijgen ze als ze een klacht bij de bank indienen een sorry met een mooie pen van de bank. Daar heb je veel aan als je nu de komende jaren extra moet gaan betalen.

1 opmerking:

  1. Yep, goed uitgelegd. Vriend kreeg ook een aantrekkelijk voorstel via de Hypotheekshop. Gelukkig deed hij het niet.
    Bijna een praktijkvoorbeeld.

    BeantwoordenVerwijderen